Home » Handleiding feestmenu Traditional

Handleiding feestmenu Traditional


Hapjes :

Simpel, de bitterbal van gerookte zalm is en blijft een bitterbal, de friteuse is de ideale oplossing voor deze jongens, gewoon even goudbruin bakken en de zure room/graanmosterd dip best apart erbij serveren.

De oester geven we los mee, die zit afgesloten in gezuiverd zeewater dus die kan er wel even tegen. De schelp geven we ook gereinigd mee.

Nadien is het gewoon bloemschikken, we halen de oester uit het water, leggen die in de schelp, leggen er een lepeltje aardappelsalade bij en werken het geheel af met radijsjes. ( zie fotootje onderaan )

Brood en boter :

Boter geven we mee in kleine cupjes, lekker proper en handig, niets meer aan te doen. Het brood moet nog heel even afgebakken worden. Als je het daarvoor  5 minuutjes op 180 graden in een voorverwarmde oven ( stand 'Hete lucht') steekt, is het net iets aangenamer en krokanter om op te eten.

Carpaccio :

Na heel wat wikken en wegen gaan we de carpaccio met u meegeven op wegwerpbordjes. We weten het, dit past misschien niet meteen tussen jullie chique servies dat u deze eindejaar periode wilde bovenhalen maar zo kan ik het zo goed als volledig afwerken en moeten jullie ook al niet meer wakker liggen om die fragiele carpaccio mooi op de bordjes te krijgen. Enkel de dressing geven we apart mee, zodat het vlees niet uitslaat voor u aan tafel zit, die mag er gewoon een beetje over lepelen en u kan beginnen.

Soep :

Terwijl u nog even nageniet van uw kookkunsten tot dan toe zoekt u even een gewillig slachtoffer om de soep te gaan opwarmen, iedereen mag zijn steentje bijdragen nietwaar? De soep is volledig afgewerkt, rustig opwarmen in een kookpot op niet al te hoog vuur, af en toe eens roeren en veel kan er niet mislopen. De garnituur komt apart. Die kan u alvast in de borden leggen en de soep erop uitschenken, of andersom, volledig uw keuze, het éne is evengoed als het andere.

Gebraad :

Dit gaan we zo gemakkelijk mogelijk houden, deze gang is net zoals de andere zo volledig mogelijk voorbereidt zodat u daar met een paar gemakkelijke handelingen vanaf bent.

Wat hebben we nodig? Een oven (warme lucht, ongeveer 160 graden), een friteuse, een klein (steel)pannetje en een iets grotere pot half gevuld met warm water, niet kokend, gewoon op een klein vuurtje zodat het water net niet kookt (rond de 80 graden). Heel nauwkeurig moet u dat niet controleren, te warm om uw vinger in te houden? Goed genoeg! En misschien ook een zeefje.

Plan van aanpak

Het vlees (gebraad) : Op ovens kan veel verschil zitten ( afhankelijk van het merk en de staat ) Ik stel dus ook geen tijdsschema tot op de seconde voor. Nadat de oven voorverwarmd is tot 160 graden, mag het vlees er een kwartiertje in. Normaal gezien komen we zo tot een mooi resultaat. Na het bakken in oven, kan je best de ovenschaal afdekken met zilverpapier en nog een vijftal minuutjes laten rusten. Nadien mag je het heerlijke vlees versnijden. Tijdens het bakken van het gebraad hebt u rustig de tijd om de rest af te werken. De saus kan je opwarmen in een klein (steel)pannetje, rustig op temperatuur laten komen. Het inkoken deden wij al voor u, dus gewoon even op temperatuur laten komen.

De groentjes zijn klaar, afgewerkt en op smaak gebracht, ze moeten gewoon even opgewarmd worden. Dat gaan we doen door die zakjes gewoonweg in het warme water ( net niet kokend ) te leggen. Geen gedoe en toch heerlijk! Na een minuutje of tien zijn de alle groentjes mooi op temperatuur. Nadien gewoon het zakje opensnijden en even uitgieten in het zeefje om het overtollige vocht te verwijderen. De groenten werden uitgekozen om tegen een stootje te kunnen, dus een minuutje meer of minder is geen groot drama,

Tijdens het versnijden van het vlees nog even de kroketjes in de friteuse leggen en goudbruin laten bakken. 

Nadien gewoon nog alles op een schotel of bord dresseren en uw huzarenstukje is klaar om op tafel gezet te worden.

Dessert :

Hier hebben we er weer voor gekozen om alles mee te geven op een wegwerp bordje, het dessert is te fragiel om nog te verplaatsen, en aangezien het richting het einde van de avond gaat is het voor jullie ook gemakkelijk om gewoon iets op tafel te kunnen zetten ;)